Pass 4 Sure
Image default
Hobby en vrije tijd

Waarheidsgetrouwe schetsen met behulp van een tekenpop

Iedereen die graag tekent weet hoe ontzettend moeilijk het is om een lichaam van een mens te tekenen. De verhoudingen kloppen vaak niet ten opzichte van de rest van het lichaam. De armen zijn te lang, de benen te smal of het hoofd te groot. Hoe kan je dit het beste leren? Zijn hier methodes voor en zo ja welke? Gelukkig zijn hier inderdaad handige hulpmiddelen voor. Een voorbeeld van zo’n hulpmiddel is een tekenpop. Misschien heb je er wel eens van gehoord, of zelfs gebruik van gemaakt. Lees snel verder en je toekomstige tekeningen van mensen zullen prachtig worden!

Wat is een tekenpop?

Iedereen kent ze wel, maar veel mensen weten niet waar ze voor dienen. De tekenpop, ook wel eens een ledenpop genoemd, is een kleine houten pop van een mens. Alle ledematen kunnen gedraaid worden, op deze manier kan je de pop in alle houdingen zetten die je maar wilt. Zo kan je hem zetten alsof de pop aan het rennen is of aan het dansen met een andere houten pop. Het vergt nog altijd wat oefening, maar doordat je de pop kunt natekenen krijg je meer waarheidsgetrouwe tekeningen. De kan bij de pop goed zien waar de armen bijvoorbeeld stoppen ten opzichte van het lichaam. Na wat oefening weet je dus precies hoe de verhoudingen van het lichaam zijn.

 

Ideaal voor beginners en gevorderden

Iedereen die begint met tekenen heeft moeite met het menselijk lichaam in de juiste verhoudingen te tekenen. Maar dit is niet alleen een probleem van beginners, veel mensen die al jaren tekenen blijven hier moeite mee hebben. En dat is niet zo gek, want het menselijk lichaam is behoorlijk complex. Iedere houding geeft een ander zicht en diepte, wat moeilijk is te vertalen naar een tekening. Gelukkig is de tekenpop hier een goed hulpmiddel voor.

https://www.schildersezel-enzo.com/tekenpop/