Pass 4 Sure
Image default
Gezondheid

Bijwerkingen en collageen

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam, het is het hoofdbestanddeel van het bindweefsel waaruit verschillende lichaamsdelen bestaan, waaronder pezen, ligamenten, huid en spieren. Collageen geeft structuur aan de huid en versterkt botten. De meeste supplementen met collageen zijn gehydrolyseerd voor een betere opname. Er zijn ook enkele voedingsmiddelen die je kunt eten om je collageenniveaus te verhogen, waaronder varkenshuid en bottenbouillon.

Collageen heeft een groot effect op het versterken van de huid, daarnaast kan het goed zijn voor de elasticiteit en hydratatie. Bij het ouder worden maakt het lichaam minder collageen aan, waardoor de huid uitdroogt en rimpels vormt. Collageenpeptiden kunnen het huidverouderingsproces helpen vertragen.

Uit het onderzoek bleek dat dagelijkse collageensupplementen gedurende 12 weken de huidvochtigheid verhoogden en de rimpeldiepte aanzienlijk verminderden in vergelijking met een controlegroep. De rimpelverminderende effecten van collageensupplementen worden toegeschreven aan hun vermogen om het lichaam te stimuleren zijn eigen collageen aan te maken.

Collageen werkt als rubber om gewrichten te beschermen. Het collageenniveau neemt af naarmate het lichaam ouder wordt, en het risico op het ontwikkelen van degeneratieve gewrichtsaandoeningen zoals artrose neemt toe. Aanvulling met collageen kan helpen de symptomen van artrose te verbeteren en algehele gewrichtspijn te verminderen.

Collageen helpt structuur te geven en helpt botten sterk te houden. Naarmate het lichaam ouder wordt, neemt ook de hoeveelheid collageen af, wat leidt tot aandoeningen zoals osteoporose. Aanvulling met collageen kan de botafbraak die leidt tot osteoporose 

Een groot percentage van het spierweefsel bestaat uit collageen, wat helpt de spiermassa te vergroten bij mensen met myasthenia gravis, het verlies van spiermassa dat optreedt bij het ouder worden. Als je gedurende 12 weken 15 gram collageen inneemt in combinatie met dagelijkse lichaamsbeweging, zal de spiermassa en spierkracht toenemen.

Uit vroeg onderzoek blijkt dat het innemen van collageenpeptiden gedurende 12 weken de symptomen en de ernst van eczeem zou kunnen verbeteren. Maar niet alle collageenpeptiden lijken te helpen:

Diabetes: Uit vroeg onderzoek blijkt dat het innemen van collageenpeptiden uit vis de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij mensen met diabetes. Spierpijn door inspanning: Uit vroeg onderzoek blijkt dat het innemen van rundercollageenpeptiden vóór een intensieve inspanning de spierpijn niet lijkt te verminderen. Hoge bloeddruk: Het innemen van collageenpeptiden via de mond kan de bloeddruk verlagen. Zwaarlijvigheid: Uit vroeg onderzoek blijkt dat het innemen van collageenpeptiden vet bij mensen met overgewicht licht vermindert. Doorligwonden: Uit vroeg onderzoek blijkt dat het innemen van collageenpeptiden de genezing van doorligwonden zou kunnen verbeteren. Wondgenezing: Uit vroeg onderzoek blijkt dat het innemen van collageenpeptiden de roodheid van de huid kan verminderen en de vochtigheid en elasticiteit na laser skin removal kan verbeteren.

Bijwerkingen van collageen

Op dit moment zijn er niet veel risico’s bekend van het gebruik van collageensupplementen. Maar vaak worden sommige supplementen gemaakt met toegevoegde stoffen, als je allergisch bent voor deze stoffen kan het risico op een allergische reactie nog steeds optreden.
Sommige mensen hebben ook gemeld dat collageensupplementen een onaangename smaak in de mond achterlaten. Daarnaast bestaat het risico dat collageensupplementen spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een vol gevoel en brandend maagzuur. Toch lijken deze supplementen voor de meeste mensen veilig te zijn.

Collageenpeptiden kunnen veilig zijn. Er zijn aanwijzingen dat collageenpeptiden in doses tot 10 gram per dag tot 5 maanden veilig gebruikt kunnen worden en dat er zelden bijwerkingen optreden. Supplementen met collageen zijn over het algemeen veilig, vrij gemakkelijk te gebruiken en bieden veel voordelen voor de gezondheid.

 

https://www.foodandfriends.nl/kun-je-bijwerkingen-krijgen-van-collageen-poeder/