Pass 4 Sure
Image default
Energie

Wat voor accu gebruikt u voor uw camper?

In een camper heeft u stroom nodig voor de verlichting en wellicht elektrische apparaten. Voor een paar apparaten kan ook gas worden gekozen. Voor de voeding van elektrische apparaten wordt normaliter een accu gebruikt, die een huishoudaccu voor een camper wordt genoemd. We beperken ons hier tot campers met een brandstofmotor. Voor het starten van de motor heeft u ook een accu nodig. Die laatste accu ook voor andere zaken gebruiken, is niet verstandig. Dan loopt u het risico dat de lading op een gegeven moment niet meer voldoende is om de motor te kunnen starten.

Karakteristieken

Voor het type accu dat voor het starten van de motor wordt gebruikt, geldt dat de lading niet erg laag mag worden. Dat is slecht voor die accu’s. Ze beschadigen daardoor. Dat sluit goed aan bij de eis dat er voldoende lading moet zijn om de motor te kunnen starten. Voor huishoudaccu’s is het vervelend als die veel lading moeten behouden. Het is soms niet te vermijden, dat die erg laag wordt. Een huishoudaccu dient daarom tegen dat laatste te kunnen. Accu’s leveren doorgaans gelijkstroom met een spanning van 12 Volt. Als u apparaten uit uw huis ook in uw camper wilt gebruiken, dan heeft u wisselstroom met een spanning van 230 Volt nodig. Een omvormer kan die omzetting doen.

Aanschaf

We noemden al, dat u bij de aanschaf van een huishoudaccu er op dient te letten dat die goed tegen een lage lading kan. Andere zaken die een rol spelen, zijn de afmetingen en de capaciteit. Past de accu op de daarvoor bestemde plek? De capaciteit dient aan te sluiten bij hoeveel stroom wordt gevraagd en gedurende hoeveel tijd. De stroom wordt uitgedrukt in Ampères en voor de tijd wordt hours (=uren) gebruikt. De capaciteit van de accu wordt daarom in Ah uitgedrukt. De stroom bepaalt u door het aantal Watts van de diverse apparaten bij elkaar op te tellen en dat te delen door 12. Voor een ruime keuze uit huishoudaccu’s zou u kunnen kijken op www.accu-machine.nl.

https://www.accu-machine.nl/accus/accu-voor-camper/