Pass 4 Sure
Image default
Energie

Hoeveel zonnepanelen Ede zijn er nodig voor mijn huis?

Elk jaar besluiten meer en meer mensen in Ede om thermische zonnepanelen te installeren. En niet voor niets: met behulp van een zonnesysteem kan een huishouden van warm water worden voorzien. En het doet dat waar het nodig is – in het verwarmingssysteem of als sanitair warm water in de kraan.

De beslissende vraag bij de aankoop van dit soort zonnepanelen is: Hoeveel zijn er nodig, zodat het voor mijn huis echt een verschil maakt? Is slechts een klein aantal voldoende of moet het hele dakoppervlak ervoor gebruikt worden? Dit is nu juist het boeiende onderwerp dat in dit blog zal worden uitgediept.

Beter thermische zonnepanelen op het dak in Ede dan stookolie in de tank…

Klinkt bijna als een oud gezegde: Maar waarom zou je in Ede en omstreken zonnepanelen voor het huis gebruiken als er de komende 10 jaar nog genoeg fossiele brandstoffen beschikbaar zijn? Heel eenvoudig: omdat olie en gas niet alleen immens duur zijn en in de toekomst alleen maar duurder zullen worden, maar ook omdat het een kwestie is van duurzaam gebruik van de hulpbronnen op onze planeet. En dat is precies waarom thermische zonne-energiesystemen het perfecte alternatief zijn. Ze gebruiken de gratis zonne-energie om het water in het huis te verwarmen. Dit beschermt niet alleen het milieu, maar ook uw portemonnee.

Hoe kan men het rendement van een thermisch zonnesysteem optimaliseren?

Uiteraard hangt dit altijd sterk af van het individuele geval. In de eerste plaats moet een overzicht van de algemene voorwaarden worden verkregen. Het rendement van een thermisch zonnesysteem hangt uiteraard in grote mate af van de intensiteit van de zon. Ook al lijkt het op het eerste gezicht alsof hier niets aan te doen is, toch kunnen sommige factoren bij de planning van het systeem worden geoptimaliseerd.

De juiste kompasrichting

Zo moet bijvoorbeeld de oriëntatie van de collectoren zo gekozen worden dat ze het zonlicht zo lang mogelijk kunnen opvangen. Idealiter moeten de zonnepanelen op het zuiden worden gericht. Maar zelfs in zuidwestelijke of zuidoostelijke richting levert een zonnesysteem nog steeds 95 procent van de maximale opbrengst. Als de zonnecollectoren naar het westen of oosten zijn gekanteld, is de opbrengst slechts 80 procent.

De seizoenen

Toch blijft de winter de grootste boosdoener die de prestaties van het zonnesysteem beperkt. Met zijn kortere dagen en minder uren zonneschijn is de winter een bijzondere uitdaging voor het zonnesysteem. In de regel zal het niet in staat zijn een verwarmingssysteem en sanitair warm water volledig onafhankelijk te verwarmen. Een zonnewarmtesysteem dat dat zou kunnen, zou ongelooflijk groot zijn. Zonne-energie is echter voldoende voor een betrouwbare watervoorziening voor het douchen en de afwas in de keuken, zelfs in de winter. Als je het echter toch zonder fossiele brandstoffen wilt stellen, zijn combinaties van thermische zonne-energie en een warmtepomp of een pelletverwarmingssysteem een optie.

Hoeveel ruimte moet worden ingepland voor thermische zonne-energie?

Uiteraard speelt ook de omvang van het systeem een doorslaggevende rol bij het bereiken van een hoog rendement. Een groter collectoroppervlak kan meer zonne-energie opvangen en dus meer thermische energie leveren voor het huishouden. Er zij echter op gewezen dat een thermisch zonnesysteem veel thermische energie opwekt, vooral in de maanden dat deze niet echt nodig is. Terwijl een groot systeem dus geschikt is in het donkere seizoen, is het veel te groot in de zomermaanden. Bovendien is verwarming niet nodig in het warme seizoen en wordt er dus minder warm water verbruikt dan in de winter. Dit zou resulteren in een overschot aan thermische energie. Daarom is het zinvol de grootte van het zonnesysteem aan de individuele behoeften aan te passen.