Pass 4 Sure
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe start u een kort geding na boete betreft coronamaatregelen?

Ondanks dat de meeste maatregelen bijna verdwenen zijn, zijn er nog steeds genoeg ondernemingen die onherstelbaar verlies hebben geleden aan de maatregelen die twee jaar lang van werking waren. Heeft uw onderneming verlies geleden? Dan kunt u ervoor kiezen om een kort geding corona aan te spannen.

Wat is een kort geding?

Een kort geding is een korte gerechtelijke procedure voor zaken met spoed waarin snel een beslissing genomen mot worden. Dit kan voor u het geval zijn als u bijvoorbeeld inkomsten bent misgelopen, de rekeningen niet kon betalen en faillissement nabij is. Let wel op: een kort geding is een ‘voorlopige voorziening’. Als u het geding dus wint, betekent dat nog niet meteen dat u heeft gewonnen, maar het is zeker een eerste stap.

Procedure

Een kort geding procedure bestaat uit een aantal stappen. Een kort geding aanspannen is alleen niet zo eenvoudig.

  1. Aanvraag kort geding met dagvaarding: Een dagvaarding is een inleiding stuk waarmee u de wederpartij op de hoogte stelt. U mag niet zomaar een dagvaarding sturen. Er moet eerst contact zijn geweest met de wederpartij over het probleem.
  2. Zitting bij de rechter: Na ontvangt van de dagvaarding bepaalt de rechter een dag en tijdstip.
  3. Uitspraak van de rechter: Na de zitting doet de rechter uitspraak. Dit kan schriftelijk of mondeling zijn.

Kosten

Een kort geding aanspannen brengt kosten met zich mee. De volgende kosten komen hierbij kijken:

  1. Griffierecht: Als u een kort geding start, betaalt u griffierecht aan de rechtbank. Dit is een vergoeding zodat zaken aangepakt kunnen worden. De tarieven hiervan verschillen per zaak.
  2. Advocaatkosten: Deze spreekt natuurlijk voor zich. Advocaatkosten kunnen al snel vrij hoog oplopen. Met een pro deo advocaat kunnen deze kosten een stuk lager uitvallen.

Als u de zaak wint, kunt u de rechter verzoeken om een proceskostenveroordeling uit te spreken. Dat betekent dat de kosten die u heeft gemaakt, betaalt moeten worden door de wederpartij. Let wel op: dit kunnen ze ook bij u doen!

https://openlegal.nl/kort-geding-corona/