Pass 4 Sure
Image default
Auto’s en Motoren

Duidelijk stappenplan voor een camper verzekeren

De camper is ongetwijfeld een ongelofelijk populair voertuig. In het bijzonder de voorbije jaren hebben we eigenlijk met z’n allen kunnen vaststellen hoeveel nieuwe mensen bewust de keuze hebben gemaakt om met hun nieuwe camper op vakantie te gaan. Een camper kopen is echter slechts één ding. Je dient er namelijk verder ook rekening mee te houden dat je een camper moet verzekeren. Voor een camper verzekeren zijn er best een reeks van belangrijke zaken waar je zeker bij stil zal willen blijven staan. Is het voor jou nog niet meteen duidelijk welk type van camperverzekering voor jou nu wellicht het interessantst is? Dan brengen wij daar met alle plezier verandering in door middel van de informatie die je aantreft hier op deze pagina!

Wat is de basis voor jouw camperverzekering?

Bij een camper verzekeren dient er in eerste instantie te worden gekeken naar de verzekering die ervan aan de basis ligt. Met andere woorden, in dit geval kijken we voornamelijk naar de verschillende polissen die kunnen worden afgesloten voor auto’s. Op dit vlak maken we een onderscheid tussen:

  1. De gewone (maar overigens verplichte) WA-verzekering;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering, ook bekend als de allrisk;

Voor welke verzekering je in de basis voor jouw camper kiest zal voornamelijk worden gebaseerd op het rijgedrag waarover je beschikt. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze slechts één of een paar keer per jaar met hun camper gaan reizen. Dit kan een reis zijn in eigen land, maar het kan uiteraard ook gaan om een reis naar het buitenland. Je camper verzekeren is dus in de basis reeds iets waar grondig over moet worden nagedacht. Je dient er immers voor te zorgen dat je, je niet gaat verzekeren tegen al te hoge kosten, maar daarnaast moet je ook rekening houden met de dekkingen. Deze dienen namelijk uiteraard wel gewoon voldoende te zijn.

Extra aandachtspunten om bij een camper verzekeren rekening mee te houden

Heb je voor het verzekeren van jouw camper een keuze gemaakt uit de verschillende soorten basisverzekeringen die er hiervoor bestaan? Dan spreekt het voor zich dat je ook nog even verder zal moeten kijken naar andere dekkingen die er worden aangeboden. Dit is iets wat in de praktijk eigenlijk zeer vaak niet gebeurt. Toch is dit erg belangrijk. Het is namelijk zo dat een camper geen gewone auto is. Om ervoor te zorgen dat deze op de meest passende wijze is verzekerd moet je, je dan ook minstens de vragen stellen die hieronder staan aangegeven:

  1. Is er uitsluitend sprake van een dekking in Nederland of ook in het buitenland?
  2. Hoeveel dagen mag je volgens je verzekering aansluitend in het buitenland verblijven?
  3. Hoeveel kilometer mag er op jaarbasis met de camper worden gereden?
  4. Over welk eigen risico beschik je bij mogelijke schade (hierover later meer);
  5. Hoe is de camper verzekerd bij totaal verlies van het voertuig?

Bovenstaande vragen maken duidelijk dat er bij een camperverzekering best wel wat komt kijken. Heel wat mensen komen er in de praktijk bij een schadegeval dan ook al snel achter dat hun camper niet op de correcte manier was verzekerd. Dan is het natuurlijk te laat. Het is dan ook altijd van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je camper altijd over de hele lijn is gedekt. Mocht er zich ooit eens een bepaald schadegeval voordoen, dan zal deze er namelijk niet voor zorgen dat je in één klap met hoge kosten zal worden geconfronteerd.

Een camper verzekeren, wat met het eigen risico?

Je dient er in de praktijk altijd rekening mee te houden dat er bij een camper verzekeren sprake zal zijn van een zeker eigen risico. Dat eigen risico dient door de verzekeringnemer natuurlijk in eerste instantie te worden betaald voordat er kan worden gerekend op tussenkomst van de verzekeraar. Dat er zoiets bestaat als een eigen risico bij een camperverzekering afsluiten vinden veel verzekeringnemers natuurlijk alleen maar vervelend. Toch is het zo dat dit eigen risico in de praktijk ook zeker de nodige voordelen met zich meebrengt. Ze zorgt er namelijk voor dat de periodieke verzekeringspremie sterk binnen de perken kan worden gehouden. Het is dan ook mede omwille van deze reden dat er zelfs soms in de praktijk door mensen voor wordt gekozen om dit eigen risico vrijwillig wat op te trekken. Hoe dan ook, het eigen risico waarvan sprake is bij een camper verzekeren is dus in de praktijk zeker en vast iets waar je bij stil zal willen blijven staan.

Let ook op het afsluiten van een reisverzekering

Optimaal je camper verzekeren is altijd een goed idee. Dit gezegd hebbende moet er wel rekening mee worden gehouden dat het louter en alleen afsluiten van een camperverzekering niet voldoende is. Wat namelijk bovendien ook te denken van het afsluiten van een doorlopende reisverzekering? Door het afsluiten van een dergelijke verzekering wordt het mogelijk om allerhande onverwachte kosten tijdens je reis te laten verzekeren. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om schade aan je bagage, maar ook om verlies van bagage. Ook het afsluiten van een dergelijke verzekering is dan ook in de praktijk altijd meer dan de moeite waard om op z’n minst te overwegen.

Hou ook rekening met de extra kosten buiten je camper verzekeren

Het afsluiten van een verzekering voor je camper is verplicht en brengt in de praktijk steevast de nodige kosten met zich mee. Dit gezegd hebbende zijn deze kosten lang niet de enige waar je rekening mee zal willen (en moeten) houden. Buiten deze kosten is het namelijk eveneens zo dat er ook nog rekening dient te worden gehouden met andere kosten welke moeten worden betaald. Het gaat hierbij concreet om de kosten zoals hieronder aangegeven:

  1. De motorrijtuigenbelasting welke is verschuldigd;
  2. De verplichte APK-keuring voor campers die ouder zijn dan 3 jaar;

Het spreekt voor zich dat de bovenstaande kosten nog niet alles zijn. Daarnaast is het namelijk zo dat je buiten de kosten voor je camper verzekeren ook nog geconfronteerd zal worden met bijvoorbeeld de kosten voor de afschrijving en de kosten voor het onderhouden van je camper, de eventuele winterstalling en ga zo maar door. Indien je van plan bent om een camper te kopen zijn dit in ieder geval stuk voor stuk kosten waar je zeker bij stil zal willen blijven staan.