Pass 4 Sure
Image default
Vakantie

7 redenen waarom een vakantie belangrijk voor je is

Het is algemeen bekend dat een periodieke vakantie ons mensen helpt een langer, gelukkiger en productiever leven te leiden. Toch begint een groot deel van de Nederlanders elk nieuw jaar met verloren, ongebruikte vakantietijd. Een carrière zijn erg belangrijk, maar dat geldt ook voor het gezinsleven en de algemene gezondheid. De familiegerichte mensen hopen dat iedereen de komende feestdagen gebruikt om wat achterstallige tijd met het gezin in te halen (wat ook wat tijd voor jezelf zou moeten inhouden). In dit blog maar liefst zeven redenen waarom vakanties belangrijk voor je zijn.

Waarom een vakantie belangrijk voor je is

Als je een vakantie plant, is er iets om naar uit te kijken. Iedereen kijkt toch graag uit naar iets leuks dat ergens in de toekomst gepland staat? Daarbij maakt het niet uit of het de nabije toekomst betreft of pas over enkele maanden. Een aanstaande vakantie kan helpen om de stress van het werk of een druk gezinsleven te verlichten.

1. Je haalt je slaap in

Alle vakanties zijn anders, maar de meeste vakanties omvatten veel nachten zonder onderbreking die al lang hadden moeten worden doorgebracht. Je kunt tijdens je vakantie eindelijk voor het eerst sinds maanden weer eens lekker lang of zolang je wilt uitslapen! Onrustige nachten zijn een veelgehoorde klacht – vaak komt dat doordat je te veel aan je hoofd hebt. Vrije tijd van het werk kan helpen de gewoonten te onderbreken die de slaap verstoren, zoals tot laat in de nacht doorwerken of je mobiele telefoon controleren voor je naar bed gaat. Een andere reden waarom je beter slaapt tijdens je vakantie en ook nog na je terugkeer, is dat een nieuw bed je helpt afstand te nemen van je negatieve slaappatronen thuis.

2. Vakanties bieden nieuwe perspectieven

Families en koppels reizen meestal naar nieuwe of exotische plaatsen. Deze plaatsen helpen vaak je horizon te verbreden. Je ontmoet nieuwe mensen, ervaart nieuwe culturen en probeert nieuw eten en nieuwe activiteiten uit.

3. Je komt gelukkiger terug

Deze is eenvoudig, maar sommige mensen geloven nog steeds dat vakanties net zo stressvol zijn als het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om jezelf te kennen. Sommige mensen zijn gestrest zonder een gedetailleerd reisschema, terwijl anderen niet graag vastzitten aan een schema. Doe tijdens je vakantie precies datgene dat je intens gelukkig maakt, en vergeet niet om activiteiten te ondernemen die iedereen met wie je op vakantie bent, leuk vindt.

4. Vakanties verlichten stress

Een van de belangrijkste redenen waarom vakanties belangrijk zijn, is het feit dat ze stress aanzienlijk verlichten. Als je op de juiste manier vakantie viert, komt er een perfect moment waarop je de werkplek volledig vergeet.

5. Een vakantie verhoogt de productiviteit

Bewezen gegevens tonen aan dat vakanties de productiviteit verhogen. Gelukkige, stressloze en energieke werknemers produceren bijna altijd een beter product. Er zullen nog steeds hoogte- en dieptepunten zijn, daarom is het belangrijk om periodieke, niet al te lange vakanties te nemen.

6. Vakanties zijn goed voor lichaam en geest

Mensen die regelmatig op vakantie gaan, hebben aantoonbaar een gezonder hart en een gezondere geest. Stressvrije en gelukkige mensen, niet verrassend, hebben meestal een sterkere geestelijke gezondheid en gezondere lichamen.

7. Vakantietijd verhoogt mindfulness

Op vakantie gaan maakt dat je je meer aanwezig en gestimuleerd voelt. Als we op reis gaan, doorbreken we meestal onze normale routine. Dat betekent dat je niet op de automatische piloot kunt werken. Die verminderde vertrouwdheid is voor de meeste mensen een kans om meer aanwezig te zijn, om echt wakker te worden. Meditatie en vakanties lijken overlappende effecten te hebben. Zowel meditatieoefeningen als vakantie worden geassocieerd met hogere niveaus van welzijn en verhoogde mindfulness.