Pass 4 Sure
Image default
Woning en Tuin

Welke vloer kiest u?

U trekt in een nieuwe woning of heeft een woning gekocht, waarvan de vloer u niet bevalt of uw huidige vloer is aan vervanging toe. Om die en nog andere redenen is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe vloer. We beginnen met de afwegingen die bij de keuze een rol kunnen spelen. Vervolgens kijken we nader naar een laminaat- en PVC-vloer, en tapijt. En we sluiten af met informatie over Mijnvloeropmaat.nl.

Afwegingen

Behalve dat u graag iet moois heeft, zijn er ook praktische afwegingen voor de keuze van een vloer, zoals:

  • heeft de ruimte vloerverwarming
  • heeft u jonge kinderen
  • zijn er huisdieren
  • komt de vloer bijvoorbeeld in de keuken, toilet of badkamer
  • wordt er regelmatig met voorwerpen over de vloer geschoven

Dat zijn allemaal afwegingen, waarvan het op minst zinvol is om rekening mee te houden, zo niet noodzakelijk.

Vloerverwarming

Niet alle vloeren passen bij vloerverwarming. De warmteweerstand van de vloer dient laag te zijn. De vloeren die prima geschikt zijn, zijn beton- en natuurstenen- en gietvloeren, en keramisch parket en tegels. Minder geschikt zijn houten parket, laminaat en tapijt.

Jonge kinderen

Jonge kinderen spelen graag met speelgoed op de grond. De vloer dient dus gemakkelijk en goed schoon zijn te maken. Het speelgoed kan wellicht krassen en daarom zal de vloer goed krasbestendig moeten zijn.

Huisdieren

Omdat huisdieren nagels kunnen hebben, dient de vloer ook om die reden krasbestendig te zijn. Dieren kunnen met vuile poten de ruimte inkomen en haren verliezen. Gemakkelijk schoon te maken zijn, is daarom ook hier belangrijk. Een heel gladde vloer kan het voor dieren lastig maken om zich daarover te verplaatsen.

Keuken, toilet of badkamer

Zeker voor het toilet en badkamer zijn diverse typen vloeren minder handig. Niet alle vloeren kunnen goed tegen de vochtigheid en/of blijven lang nat. In de keuken gebeuren regelmatig ongelukjes. Vlekken moeten daarom gemakkelijk te verwijderen zijn. De vloer moet goed tegen hete vloeistoffen kunnen.

Verplaatsingen

Van stoelpoten is het sowieso een goed idee om die bij bepaalde vloeren van viltjes te voorzien. Worden er vaak ook andere verwerpen over de vloer verplaatst, dan is krasbestendigheid een zeer gewenste eigenschap van een vloer.

Laminaat

Laminaat is een populaire kunststoffen vloerbedekking, bestaande uit losse panelen. De eigenschappen en het uiterlijk zijn enigszins te vergelijken met die van parket. Maar het is wel een stuk goedkoper dan dat. Het bestaat doorgaans uit drie of vier lagen. De onderste laan is kunststof, vervolgens een drager van meestentijds high-density fibreboard, daarbovenop bedrukt papier dat eruit ziet als hout en tenslotte een versterkte laag van kunststof. Dit type vloer in slijtbestendig, onderhoudsvriendelijk, kan goed tegen water en is prima te combineren met vloerverwarming.

PVC

Voor het maken van dit type vloer wordt polyvinylchloride gebruikt. Ook dit heeft diverse lagen. Aan de bovenkant heeft die doorgaans een harde slijtvaste laag, die kan lijken op bijvoorbeeld hout, plavuizen, kurk of marmer. Aan de onderkant zit een zachte laag schuim. Daardoor veert de vloer enigszins en is geluiddempend. Een PVC-vloer gaat lang mee en is onderhoudsvriendelijk.

Tapijt

Tapijt is zacht en comfortabel. U kunt het met vele designs krijgen. Het isoleert goed. Stof blijft vastzitten in tapijt. Ze zijn stroef en niet zo duur. Ze vergen echter meer onderhoud dan andere vloeren. Vlekken en haren zijn moeilijk te verwijderen. Ze gaan korter mee dan de eerdergenoemde vloeren. Ze zijn minder geschikt voor gebruik met vloerverwarming.

Mijnvloeropmaat.nl

Mijnvloeropmaat.nl heeft niet alleen een informatieve website, maar ook een showroom. De in dit artikel genoemde typen vloeren kan dat bedrijf leveren. Ze kunnen een vloer desgewenst leggen. Het bedrijf is gevestigd in Almelo.

https://mijnvloeropmaat.nl/