Pass 4 Sure
Image default
Woning en Tuin

Wat is een shovel en wat kun je er allemaal mee?

Als je later in de bouw wilt werken, zul je verschillende machines tegenkomen die worden gebruikt voor verschillende projecten en plekken. Een machine die veel wordt gebruikt, is de shovel, ook wel wiellader of Knikmops genoemd. Maar wat kun je eigenlijk doen met zo’n machine?

Wat is een shovel?

Een shovel is een machine die gebruikt wordt om grond te verplaatsen. Het lijkt op een wagen met een grote arm eraan en ze zijn er in verschillende groottes en vormen. Met de arm kun je verschillende hulpstukken gebruiken, afhankelijk van wat je nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een bak voor puin of een normale dichte bak gebruiken. Er is voor elke soort grond wel een geschikt hulpstuk. Shovels kunnen licht of zwaar zijn, afhankelijk van waar ze voor gebruikt worden. Ze kunnen niet diep graven, daarvoor heb je een andere graafmachine nodig. Shovels zijn erg handig en flexibel dankzij hun knikbesturing.

Wat is een Knikmops?

De Knikmops 180 is een bekende kleine graafmachine die veel gebruikt wordt door mensen die werken op straten, in tuinen en op boerderijen. Het is een krachtige en handige machine die voor veel verschillende klussen gebruikt kan worden. De Knikmops kan snel rijden en is makkelijk te manoeuvreren, waardoor hij geschikt is voor verschillende soorten terreinen.

Waar worden grondverzetmachines voor gebruikt?

Grondverzetmachines worden gebruikt in verschillende soorten werk. Een bekende branche waarin ze worden gebruikt, is die van het verplaatsen van grond. Ze worden ook veel gebruikt in de bouw van wegen, waterwegen en bij het aanleggen van grond. Tegenwoordig worden shovels ook gebruikt voor het mechanisch bestraten. Niet alleen stratenmakers, maar ook hoveniers, bouw- en sloopbedrijven en de landbouwsector vinden deze machines handig. In al deze bedrijven willen mensen vaak een shovel kopen, omdat zo’n handige machine snel onmisbaar wordt in verschillende sectoren.

Laadvermogen

Het laadvermogen dat de fabrikant aangeeft, is vaak het eerste waar mensen naar kijken. Maar let op: het is niet altijd handig als de machine het gewicht niet kan dragen wanneer hij geknikt is of als de achterwielen van de grond komen tijdens het rijden. Het betekent dus niet altijd dat minishovels met hetzelfde gewicht evenveel kunnen tillen, en de maximale hefvermogens van fabrikanten geven niet altijd het hele verhaal. Een belangrijk aspect is de vooras. Fabrikanten gebruiken voorassen met verschillende maximale belastingen in kilogram. Door de voorasbelasting van een lege machine af te trekken en het gewicht van een grondbak (meestal rond de 150 tot 250 kg), kun je het maximale laadvermogen bepalen.