Pass 4 Sure
Image default
Mode en Kleding

Wat houdt slow fashion in?

✔️ DUURZAME KLEDING
Het gaat vaak om de gevolgen voor het milieu. Dit betekent dat er wordt gekozen voor vezels en materialen die organisch zijn, gerecycled worden, dat chemische stoffen/stoffen worden beperkt en dat er minder water, energie en afval wordt gebruikt en dat er wordt gekozen voor opties met een lage impact.

✔️ ETHISCHE MODE
Het gaat vaak om mensen- en dierenrechten. Het geldt voor werkomstandigheden, eerlijke lonen en geen kinderarbeid.

✔️ SLOW FASHION
Het gaat er vooral om bewust te kopen en het tempo van het winkelen te vertragen. Dit betekent dat er meer kwaliteitskleding moet worden gekocht en geen kwaliteit. Dit betekent dat je niet exact hetzelfde shirt op alle kleuren moet hebben, maar dat je er één in meer kwaliteitsmateriaal moet kopen. Maar ook het kopen van meer tijdloze producten en niet trendy. Het geeft ook om het milieu en de menselijke arbeid. Slow fashion is een mix van ethische mode en duurzame mode, eerlijke kleding dus.

MILIEU-IMPACT
In het ethische moderapport van 2019 is de invloed van de mode-industrie op het milieu aanzienlijk: de kledingindustrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde uitstoot. Bovendien is er tot 20.000 liter water nodig om 1 kg katoen te produceren en tot 2700 liter om het katoen te produceren dat nodig is om een enkel T-shirt te maken. Wereldwijd consumeren mensen 800 miljard nieuwe kledingstukken per jaar, 400% meer dan we twee decennia geleden verbruikten. Kies daarom altijd voor biologisch katoen.

MENSELIJKE RECHTEN
Ook kon slechts 5% van de bedrijven aantonen dat ze alle werknemers in hun laatste productiestadium een leefbaar loon betaalden. De meeste werknemers zijn vrouwen of kinderen die in Azië wonen, vaak in India of Bangladesh, en werken een krankzinnig aantal uren per dag voor een belachelijk laag inkomen. Dit is moderne slavernij.