Pass 4 Sure
Image default
Dieren

Vogels voeren buiten de winter? Deze handige tips kunnen je daarbij helpen!

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om vogels in de winter bij de voeren. Hierdoor komen ze makkelijker de koude maanden door, die voor tuinvogels vrij zwaar kunnen zijn. Ook in de andere seizoenen zouden ze echter wat extra hulp kunnen gebruiken.

Rondvliegende vogeltjes voor wat gezelligheid in de tuin. Wil jij de vogels ook het hele jaar door bijvoeren, en zou je hier wat hulp bij kunnen gebruiken? In dit blogbericht vind je een aantal handige tips.

 

Pas het voer aan tijdens het voorjaar

In principe mogen vogels het hele jaar door gevoerd worden. Toch wordt het afgeraden om tijdens het voorjaar zwaarder en vetter voedsel aan te bieden, zoals een pindaslinger. Tijdens het voorjaar kunnen de vogels namelijk zelfstandig eten vinden, en hier hun jongen mee voeren.

In de lente en de zomer hebben vogels behoefte aan eiwitrijk voedsel. Dit vind je bijvoorbeeld in strooivoer, omdat dat veel zaden bevat.

 

Zorg voor een veilig plekje

Ontspannen en veilig genieten van de maaltijd – daar doe je een vogel een groot plezier mee. Wanneer je ervoor kiest om de vogels bij te voeren, zorg dan voor een veilig plekje.

Vogels blijven liever niet lang op lage hoogtes, omdat ze dan doelwit kunnen worden van roofdieren. Kies dus voor een verhoging van minimaal 1,5 meter van de grond. Een beetje beschutting wordt ook gewaardeerd door vogels.

 

Veiligheid van jonge vogeltjes

Tijdens het voorjaar kun je de jonge vogeltjes weer horen roepen om eten vanuit hun nestje. Een prachtig gezicht. Ook jij kan bijdragen aan de veiligheid van deze jonge beestjes.

Sommig vogelvoer is niet geschikt voor jonge vogels. Hieronder vallen bijvoorbeeld pinda’s. Zorg er dus voor dat je vogelvoer met pinda’s uit je tuin verwijdert voordat de lente begint. Kies in plaats daarvan voor lichter voer, dat makkelijker te verteren is.

 

Kies voor variatie

Iedere soort vogel heeft zijn eigen voedingsbehoeften. Mocht je ervoor kiezen om de vogels bij te voeren, is het goed om te kiezen voor variatie in de tuin. Hiermee zorg je ervoor dat de meeste vogels in de tuin terecht kunnen voor iets lekkers.

Zo zijn er vogels die hangend willen eten, maar ook vogels die liever op iets willen staan. Probeer verschillende methoden uit, en kijk welke vogels waar op afkomen. Zo kun je van je tuin een echt vogelparadijs maken.