Pass 4 Sure
Image default
Dieren

3 tips om je koeien gezond te houden

Als je veehouder bent, wil je je vee zoals koeien en kalveren natuurlijk zo schoon en gezond mogelijk houden. Zo hebben je koeien immers de hoogste weerstand en lopen ze veel minder risico bijvoorbeeld infectieziektes. Er zijn een aantal zaken in de verzorging van je koeien waar je rekening mee kunt houden om de kans te vergroten dat je koeien gezond blijven. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat je koeien allemaal voldoende gezonde voeding binnenkrijgen. Voerhekken kunnen hier een goede bijdrage aanleveren. Voerhekken scheiden koeien die naast elkaar aan het eten zijn dusdanig van elkaar dat ze niet van elkaars voedsel kunnen eten. Op deze manier weet je zeker dat al je koeien genoeg voeding binnen krijgen. In onderstaand artikel vind je nog een aantal tips die bijdragen aan de gezondheid van je koeien.

Schaf stalventilatie aan 

Vooral bij warme temperaturen kan het in een koeienstal erg warm en broeierig worden. Vaak staan de koeien in ieder geval een gedeelte van de dag dicht tegen elkaar en dit maakt het voor de koeien extra warm. Het is dus zeker aan te raden om als veehouder met koeien een stalventilator aan te schaffen. Een stalventilator biedt niet alleen uitkomst bij warme temperaturen maar kan bij koude temperaturen de stal juist verwarmen. Een stalventilator regelt namelijk het hele klimaat in de stal. Daarnaast zorgt een stalventilator voor een optimale luchtcirculatie in de stal.

Schaf koematrassen aan

Koematrassen zijn matrassen die speciaal gemaakt zijn voor koeien om op te liggen in koeienstallen. Wellicht lijken koematrassen in eerste een overbodige luxe. Maar koematrassen dragen wel degelijk bij aan de gezondheid van jouw koeien. Koematrassen zorgen er namelijk voor dat de koeien niet alleen droog maar ook warm kunnen liggen zodat ze goed op temperatuur blijven. Ook zorgt een een koematras dat de koe schoon en netjes kan liggen. Hierdoor komt de koe minder in aanraking met bacteriën en virussen en zal de koe minder snel ziek kunnen worden. 

Hang borstelmatten op voor extra hygiëne

Voor extra hygiëne en om de vacht schoon en gezond te houden kun je in de koeienstal borstelmatten ophangen. Je kunt ze ophangen de de muren, zuilen of palen in de stal. De borstelmatten hebben zachte noppen en als de koeien hier langs lopen zal hun vacht schoongemaakt worden. Koeien zullen als ze bijvoorbeeld jeuk hebben tegen de matten aan schuren. Hierdoor wordt hun vacht ook extra schoongemaakt en krijgen bacteriën minder kans.