Pass 4 Sure
Image default
Onderwijs

Spelenderwijs leren over techniek

Techniekles op de basisschool

Je weet vast wel dat culturele activiteiten een superleuke manier zijn om leerlingen te stimuleren om hun grenzen te verleggen en om te werken aan groepsbinding in de klas. Maar heb je er ook wel eens over nagedacht dat er kunstzinnige activiteiten zijn die leerlingen spelenderwijs kennis laten maken met techniek? Deze kunstzinnige activiteiten lenen zich supergoed voor techniekles op de basisschool.

3D-printerpen

Dat je een tekening kunt maken met een pen, dat weten je leerlingen wel. Maar weten je leerlingen ook dat je voorwerpen kunt tekenen? Met een 3D-printerpen teken je de prachtigste voorwerpen. Helemaal in 3D en helemaal van plastic. Het is bijna niet te geloven!

Wiggle bots

Een eigen robot maken veel te moeilijk voor basisschoolleerlingen? Nee hoor. Van eenvoudige materialen als tandenborstels en potloodstompjes knutselen ze hun eigen botje in elkaar. Een simpel motortje brengt hun creatie tot leven. Het resultaat? Een klaslokaal vol robotjes die wiebelend rondlopen en kinderen die daar apetrots naar kijken.

Het kinetisch lab

Hoe verwerk je beweging in een kunstwerk? Dat ontdekken leerlingen in het kinetisch lab, waarin ze volop experimenten met actie en reactie. Ze bouwen hun eigen reactiebaan en kunnen ’s avonds aan hun ouders uitleggen wat hydrauliek is. Wedden dat deze met hun mond vol tanden zitten?

Zelf verf maken

Hoe kwamen schilders aan hun verf voordat er hobbywinkels bestonden? Het antwoord op die vraag is natuurlijk dat zij hun verf zelf maakten. Na deze workshop kunnen de kinderen dat zelf ook. En daarvoor hebben ze alleen maar ingrediënten nodig die thuis gewoon in de keukenkastjes staan.

Lichtkunst

Hoe leuk is het om lampjes te verwerken in een kunstwerk? Superleuk natuurlijk! Maar dan moet je wel weten hoe je een stroomcircuit aanlegt. Dat leren kinderen spelenderwijs tijdens een workshop waarin kunst en elektriciteit samenkomen.

Fotografie

Fotografie is ook voor een groot deel techniek. Sterker nog: er zijn superveel verschillende technieken! Welke spreekt de leerlingen het meeste aan? Tijdens fotografielessen gaan de leerlingen op ontdekkingstocht.

https://www.kleinkunstig.nl