Pass 4 Sure
Image default
Onderwijs

CKV Workshop

CKV workshops voor het vak CKV

Wat is CKV?

Het vak CKV wordt gegeven op middelbare scholen en heeft als doel dat leerlingen kennismaken met kunst en ook dat zij leren reflecteren op kunst. Wat doet een kunstwerk met je? Hoe voel je je als je hiernaar kijkt? Wat vind je ervan? CKV wordt gegeven op alle niveaus van de middelbare school, dus op het vwo, havo en het vmbo. Het vak CKV wordt op het havo en vwo afgesloten met cijfer, terwijl in het vmbo leerlingen en een onvoldoende/voldoende/goed ontvangen. Sommige scholen organiseren een eindexpositie voor CKV, maar veel leerlingen presenteren hun werk alleen in de eigen klas. Het presenteren van CKV is ook opgenomen als kerndoel bij het vak (kerndoel 49). De kerndoelen zijn gegeven aan CKV docenten zodat zij een heldere richtlijn hebben hoe ze het vak moeten inrichten. 

CKV workshops volgen

Kerndoel 48 van CKV houdt in dat leerlingen verschillende kunstvormen gaan uitproberen. Ze gaan zelf kunstwerken maken, maar volgen bijvoorbeeld ook CKV workshops. Dit kunnen theaterworkshops zijn, dansworkshops of muziekworkshops. Ook beeldende CKV workshops behoren tot de optie. Veel scholen gebruiken verschillende aanbieders hiervoor, zodat de leerlingen een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de opties die er in hun omgeving zijn. Voor CKV workshops die niet in de omgeving worden aangeboden kloppen scholen vaak aan bij Kleinkunstig. Kleinkunstig komt dan binnenschools workshops geven aan de leerlingen. Voor leerlingen is dat boeiend omdat de docenten van Kleinkunstig veel ervaring hebben met het geven van CKV workshops. Ze doen dit immers bij scholen door het hele land heen. Daarnaast hebben de workshopdocenten ervaring met alle niveaus. Daardoor kunnen zij CKV workshops geven aan leerlingen van het vmbo, havo en vwo. 

 

Verslagleggen van CKV

Om te bewijzen dat ze het vak voldoende hebben afgerond, maar ook om expressie te geven aan hun eigen beleving van het vak, maken leerlingen een verslag. Ze worden aangemoedigd om dit te doen op een creatieve manier, bijvoorbeeld door een podcast te maken, een vlog of een magazine. Deze CKV workshops biedt Kleinkunstig ook aan. School docenten kunnen de workshops gebruiken voor de aftrap van het vak CKV en direct met een goede start beginnen. Het verslagleggen van CKV is een kerndoel van het vak (kerndoel 51). Je kunt het beste direct vanaf het begin van het schooljaar hiermee beginnen. Leerlingen kunnen elke keer als ze een workshop bijwonen een opname maken of een foto, of een stukje tekst schrijven. Zo houden ze CKV goed bij en hebben ze een mooi portfolio aan het einde van het schooljaar. 

 

https://kleinkunstig.nl