Pass 4 Sure
Image default
Bedrijven

Zo maak je een killer presentatie

Een presentatie geven is iets dat je leven lang terug kan komen. Het begint vaak al met een eerste spreekbeurt op de basisschool. Hier leer je voor het eerst hoe je een onderwerp kunt centreren en er iets van informatie over kwijt kunt. Het meest typische voorbeeld hiervan is “Ik hou mijn spreekbeurt over mijn hamster”. Later op de middelbare school leer je ook te presenteren over onderwerpen die je misschien niet aan het hart gaan, maar waar je over moet leren. Dan wordt je hamster al snel “Hoe de derde slag bij de tweede wereldoorlog allesbepalend was”. Dit kan helemaal doorstromen tot in het bedrijfsleven. Het kan zijn dat je een natuurtalent bent, of dat je er een hekel aan hebt. Toch zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om te zorgen dat jij een killer presentatie geeft.

Interesse vinden

Voor we het over allerlei praktische zaken gaan hebben, zorg dat je iets vindt in de informatie dat je interessant vindt! Als jij iets leuk vindt is het veel makkelijker om erover te vertellen. Zelfs bij de meest saaie zaken zoals cijferpresentaties kun je op deze manier toeleven naar één element van je presentatie. Vaak onthoud je alles om dat ene punt heen ook beter hierdoor. Ook veranderd je houding hierdoor natuurlijker naar een houding die aanstekelijk werkt voor anderen. Zo krijgt iedereen de informatie beter mee.

Verkleinen en Oefenen

Vrij vanzelfsprekend, maar oefen. En bij het oefenen moet je ervoor zorgen dat je jouw presentatie hardop uitspreekt. Niet alleen krijg je zo een idee van hoelang je presentatie duurt als dit belangrijk is, ook kun je oefenen op intonatie en duidelijkheid. Probeer je ook goed voor te stellen hoe het is dat er mensen bij je zitten, en ben niet bang om dingen opnieuw te doen. Zo kom je al snel erachter waar eventuele knelpunten zitten, en of je de informatie misschien moet aanpassen. Duidelijkheid en compacte informatie is belangrijk.

Beamer huren

Als laatste, zorg dat je de juiste apparatuur hebt! Wees op tijd met een beamer huren of regel een beamer bij iemand anders. Ga je een beamer huren kijk dan ook goed naar wat je nodig hebt. Voor een kleine ruimte heb je aan een goedkope beamer genoeg.