Pass 4 Sure
Image default
Bedrijven

Afval scheiden in Leiden

Wat betreft het afval scheiden gaat het in elke gemeente anders. In Leiden wordt er ook een specifieke manier van afval scheiden toegepast. Daarbij is er sinds 2019 iets wezenlijks veranderd wat betreft het scheiden van plastic. Wil je weten hoe het zit? Lees het hier.

Plastic scheiden?

Sinds 1 januari 2019 wordt alles wat normaal bij het plastic afval moest worden gedaan, zoals plastic, blik en drinkpakken bij het restafval. In de grijze container dus. Bij het restafval mag onder andere ook: luiers, vulling van de kattenbak, chipszakken en koffiepads. Wat sowieso handig is: bij twijfel over wat je waarin mag doen, moet je kiezen voor de grijze container. Je kunt informatie over wat waarin moet ook vinden in de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Glas, papier en textiel

Het vooraf scheiden van plastic is in Leiden niet meer nodig sinds 1 januari 2019, maar glas, papier en textiel moet wel worden gescheiden. Dat is voor hergebruik. Wil je weten waar de containers voor glas, papier en textiel staan? Dan kun je dit vinden op de Stadskaart van Leiden.

Nog steeds twijfel over wat bij waar?

Twijfel je toch of je het juiste afval in de juiste container doet? Neem dan contact op met de gemeente Leiden of bekijk de informatie die gemeente op de website hiervoor heeft geplaatst.

Het advies van de gemeente is om, naast het juist scheiden van afval, ook te letten op het minimaliseren van het gebruik van verpakkingsmateriaal. Je kunt in Leiden bijvoorbeeld niet alleen kleding, maar bijvoorbeeld ook boeken doneren of verkopen. Boeken kunnen mogelijk ook in een minibibliotheek.

Afvalcontainers Leiden

Er is natuurlijk meer dan alleen huishoudelijk afval, textiel, glas en oud papier. Er is ook bijvoorbeeld klein chemisch afval, frituurvet en bouw- en sloopafval. Voor bijvoorbeeld bij bouw- en sloopafval worden afvalcontainers in Leiden gebruikt. Deze afvalcontainers in Leiden kun je voor een bepaalde tijd huren.

Denk bij het gebruik van afvalcontainers in Leiden ook aan het afdekken van de container. Wel zo veilig in het gebruik.

Disclaimer: deze tekst is opgesteld op 28-12-2022. Voor de meest actuele informatie verwijzen we je door naar de informatie van gemeente Leiden.