Pass 4 Sure
Image default
Gezondheid

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts hoort bij een soort van een allergie, dit is wel een van de meest voorkomende allergieën waar meer dan een kwart Nederlanders mee te maken hebben. Doordat er stuifmeel oftewel pollen genoemd vrij komen in de lucht kan er hooikoorts ontstaan. Wanneer deze pollen vrijkomen in de lucht en je hier allergisch voor bent dan gaat de slijmvlies in je neus en de luchtwegen in je keel dikker worden en gaat het meer slijmvlies aanmaken.

Hooikoorts komt vaak voor tijdens de warmere maanden, de bomen bloeien en de grassen. Dit is dan de periode wanneer de hooikoortsklachten beginnen op te komen.

Symptomen van hooikoorts

De symptomen van hooikoorts zijn heel snel duidelijk en het zijn niet echt leuke symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn een loopneus en tranende ogen, wanneer er wind is kan het zijn dat je dan daar nóg meer last van zal hebben.

De meeste klachten van hooikoorts zijn ook vaak niezen, jeukende ogen, een droge keel vaak gevolgd met een kriebelhoest, verstopte neus of een snotneus, etc. Deze klachten van hooikoorts komen alleen tevoorschijn wanneer grassen, planten en bomen bloeien, als dit niet het geval is dan ben je allergisch van iets anders.

Adviezen

Er wordt veel gevraagd naar hoe je hooikoorts kunt genezen, helaas is er niet echt iets dat je kan doen om hooikoorts helemaal te genezen. Daarom is de vraag elk jaar “wat te doen tegen hooikoorts zonder geneesmiddelen?’’. Gelukkig zijn er enkele tips die je kan doen om de hooikoorts toch een beetje te vermijden.

Er hangt veel stuifmeel in de lucht op vooral zonnige en winderige dagen, om klachten te voorkomen is het aangeraden om binnen te blijven als dit mogelijk is en om de ramen dicht te houden.

Als je toch buiten moet zijn of naar buiten wilt gaan dan draag je het best een zonnebril om de irritaties te verminderen.

Laat zeker niet jouw was buiten drogen, hierdoor komen er pollen op te zitten.

Wat je ook kunt doen tegen hooikoorts zonder geneesmiddelen is jouw neus spoelen met een zoutoplossing. Ook kun je een neusspray met zoutoplossing bij een farmaceut of drogist halen.

Een nieuwe methode om de vraag “wat te doen tegen hooikoorts zonder geneesmiddelen?’’ te beantwoorden bestaat er ook een Buteyko-methode om de behandeling van hooikoorts uit te voeren.