Pass 4 Sure
Image default
Bedrijven

Dingen die je moet weten over Filaria

Huh, filariwattes? Filaria is niet zo bekend en daarom zochten wij wat dingen uit die je er beslist over moet weten. Niet omdat het kan, maar ook omdat het belangrijk is om te weten voor je gezondheid.

Worminfectie

Zoals je wellicht door had gaat het om een ziekte, een parasitaire worminfectie welteverstaan. Geen paniek, de boosdoener komt vooral voor in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De infecties worden veroorzaakt door rondwormen die worden overgedragen door muggen. De wormen blokkeren de lymfebanen, waardoor er flinke vochtophopingen, oftewel lymfoedeem ontstaan in armen en benen en genitaliën. Ook kan de infectie zorgen voor het ontstaan van een soort olifantshuid.

Geneesmiddel ivermectine

Het kan best een tijdje, soms wel jaren, duren voordat je klachten krijgt die verband houden met filaria. Behalve vochtophoping kun je ook last krijgen van jeuk, witte vlekken en verminderd zicht. Ben je er tijdig bij, dan helpt een geneesmiddel als ivermectine de larven. Ivermectine is onder andere ook een geneesmiddel tegen schurft en rivierblindheid.

Filaria is op zichzelf hardnekkig: de larven die de infectie dragen nestelen zich onder de huid en kunnen zelf ook weer larven voortbrengen. Een geluk, van het geneesmiddel ivermectine krijg je volgens artsen weinig last van bijwerkingen, afhankelijk van de hoeveelheid larven die zich in je lichaam hebben genesteld en is de ziekte goed te behandelen.

Voorkomen

Tegen heel veel dingen kun je je laten inenten als je op reis gaat, maar niet tegen filaria. Het best is om te voorkomen dat je gestoken wordt door een mug: ook al ga je naar een tropisch gebied, draag dan kleding die je armen en benen bedekken. Slapen in een muskietnet voorkomt dat je ’s nachts wordt geprikt. Waarschijnlijk zijn deze klamboes wel aanwezig als je in een hotel of andere accommodatie verblijft. Last but not least: neem een anti-muggenmiddel mee, dan blijven de muggen sowieso op afstand!

https://stichtingcoronaonderzoek.nl/ivermectine/