Pass 4 Sure
Image default
Bedrijven

Wat is frezen nu precies?

Men gebruikt vaak het woord frezen als het gaat om bijvoorbeeld het bewerken van metaal of hout. Toch is het niet zo dat alles hetzelfde is. Er zijn verschillende soorten manieren van frezen en verschillende materialen om te frezen.

Welke materialen frezen?

Om maar bij het begin te beginnen: wat is frezen nu dan? Frezen is een bewerking van materiaal waarbij een ronddraaiend gereedschap een deel van het materiaal verwijderd. Dat is natuurlijk nog lekker algemeen. Daarom nog wat toelichting, zodat het minder abstract is.

Ten eerste is de vraag wellicht: welk materiaal ga je dan frezen en waarom? Veelal gaat het bij het frezen om het frezen van metaal, hout of kunststof. Het doel is immers: het veranderen van de vorm van het materiaal. Bij metaal worden onder ander gebruikt:

  • Gelegeerd staal
  • Aluminium
  • Zacht staal
  • Messing
  • RVS (Roestvrij staal)
  • Gereedschapsstaal

Wat is zacht staal? Dat is een legering en is geschikt voor algemeen gebruik. Het voordeel is dat het onder andere goed bewerkbaar is. Je kunt het ook goed lassen. Dat maakt het materiaal zeer multifunctioneel. Wil je zacht staal gebruiken? Kies dan voor typ: 1045, A36 of 1018.

Waarmee frezen?

Ten tweede noemen we het gereedschap waarmee je freest de frees. Er zijn verschillende soorten frezen. Zo zijn er onder andere vingerfrezen, spiebaanfrezen en zaagfrezen. Die laatste kun je bijvoorbeeld gebruiken om hout ‘voor te frezen’. Je kunt je vast voorstellen dat je hout eerst in het grof van vorm veranderd en dan wat fijner te werk gaat.

Een vingerfrees is een frees men gebruikt voor het frezen in horizontale richting. Spiebaanfrezen zijn er voor het maken van spiebanen in een as. Spiebanen zijn uitsparingen in de lengterichting van bijvoorbeeld een as of naaf. Hier kun je dan een spie in leggen.

Wat is cnc frezen

Toevallig ook gehoord van cnc frezen? Als jij je afvraagt: wat is cnc frezen, dan lees je hier het juiste artikel. Dus wat is cnc frezen? Cnc frezen wil niets anders zeggen dan dat het frezen computergestuurd is. En het frezen wordt gedaan op een freesmachine. Dat gaat super nauwkeurig en wordt steeds vaker gedaan. Dus vraagt iemand jou nu: wat is cnc frezen? Dan weet jij het antwoord wel.

https://cncnederland.nl/cnc-frezen/