Pass 4 Sure
Image default
Gezondheid

Nachtblindheid

Als je het licht uitdoet en het is donker zie je even niks meer, na een tijdje trekt dat bij en wordt je zicht vanzelf weer beter. Als dit niet gebeurt zou het kunnen zijn dat je last het van nachtblindheid.

Maar wat is nachtblindheid nu precies en hoe kun je het voorkomen? Je leest het in deze blog.

 

Nachtblind

Nachtblindheid is het verschijnsel dat je niet of bijna niks kunt zien in het donker. In je netvlies heb je kegeltjes en staafjes. De kegeltjes zorgen ervoor dat je scherp en kleuren kunt zien, staafjes zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk ziet in het donker door licht op te vangen. Als je staafjes niet goed werken zorgt het ervoor dat jij dus niet veel kunt zien in het donker. Nachtblindheid kan veroorzaakt worden door staar, glaucoom en aandoeningen aan de oogzenuw. Ook kan een gebrek aan vitamine A leiden tot nachtblindheid, vitamine A zorgt er namelijk voor dat deze staafjes in het netvlies kunnen blijven functioneren. Maar in de meeste gevallen is het een erfelijke aandoening, een voorbeeld van zo een erfelijke aandoening is het Ushersyndroom.

 

Nachtblindheid voorkomen?

Omdat nachtblindheid vaak erfelijk is bepaald of een aandoening is kun je het niet voorkomen. Het kan wel beperkt worden. Dit doe je door goede gevarieerde voeding te eten en je ogen voldoende rust te geven. Rust aan je ogen geven doe je door zo min mogelijk kunstlicht te gebruiken, denk hierbij aan lampen in een kantoor of school en telefoons of computerschermen. Soms kan nachtblindheid worden behandeld met een speciale bril, deze bril heeft gele glazen en kan contrasten duidelijker maken en fel licht dimmen. Door het dragen van deze bril wat het licht dus scherper. Als de vorm van nachtblindheid erfelijk is bestaat er geen behandeling, dat is het hopen dat de situatie stabiel blijft en niet verslechterd.

https://www.paradijsvogelsmagazine.nl/wat-is-nachtblindheid/