Pass 4 Sure
Image default
Woning en Tuin

Hoe kies je een ondervloer?

Wanneer je een vloer kiest, let je natuurlijk op hoe mooi de vloer is en hoe goed deze bij je interieur en stijl past. Maar een ondervloer kiezen is net zo belangrijk. Hoewel je de ondervloer natuurlijk niet ziet, omdat deze onder je zorgvuldig gekozen vloer komt te liggen.

Een ondervloer beschermt je vloer en isoleert op thermisch gebied en op geluid.

Dat zijn belangrijke zaken voor jouw wooncomfort en voor geluidsoverlast. Dan rest nog de vraag: hoe kies ik de juiste ondervloer? Want er zijn verschillende soorten en materialen. De eerste stap is simpel: filter op jouw soort vloer, bijvoorbeeld laminaat of PVC.

Egale vloer

Daarmee heb je sowieso een ondervloer die past bij jouw vloer. Dan zijn er nog wel andere aspecten waar je rekening mee kunt of moet houden. Dat begint bij hoe egaal de vloer is. Je kunt voor gladde vloeren een rol gebruiken. Wanneer je veel ongelijke stukken in je vloer hebt, met een verschil groter dan 2 tot 3 millimeter, dan kun je beter kiezen voor platen ondervloeren. Schelen de ongelijke stukken meer dan 7 millimeter? Vul deze dan eerst op. Bij vloeren waar vocht een risico is, kies je voor een ondervloer met dampdicht folie of een vochtscherm.

Isolatie

Dampdicht folie of een vochtscherm in je ondervloer voorkomen dat vocht je vloer in kan trekken en daarmee je vloer beschadigt. Daarnaast is isolatie in je vloer prettig. Zowel thermisch als op geluid. Door geluidsisolatie voorkom je overlast bij je onderburen als je met schoenen door je huis loopt. Thermische isolatie zorgt dat je huis niet snel afkoelt of opwarmt door de kou of warmte die via de vloer naar binnen kan komen.