Pass 4 Sure
Image default
Woning en Tuin

Lees hier alles over witte dakbedekking

Nu de zomer weer even achter ons ligt, kunnen we de balans opmaken over het belang van een dak. Een dak moet ons op de eerste plaats beschermen tegen de weersinvloeden waarmee we te maken hebben in Nederland. Daarbij kunt u denken aan storm, regen, sneeuw, hagel, kou en hitte. U heeft ook gemerkt, als u een huis heeft met een plat dak dat de warmte in huis behoorlijk was. Als de temperatuur buiten boven de 30 graden steeg, werd het binnen ook ondraaglijk warm als u geen airco heeft. Daarom wordt er bij platte daken tegenwoordig steeds vaker gebruik gemaakt van witte dakbedekking. Voor de dakbedekking bij platte daken werd altijd gekozen voor zwarte bitumen. Tegenwoordig kun je ook Bitumineuze- en kunststof dakbedekking in de kleur wit aanschaffen. Wit heeft een reflecterend effect dat vooral tijdens de hete zomermaanden belangrijke voordelen biedt.

Witte dakbedekking

De meeste platen daken in Nederland zijn bedekt met zwarte bitumen. Wanneer het tijdens de zomermaanden echt warm is, kan de temperatuur van het zwarte bitumen stijgen tot 80 graden Celsius. We gebruiken in huis vaak een airco, maar men weet nu dat om een huis 1 graad te koelen 3 keer zoveel energie nodig is, dan als we het 1 graad willen verwarmen.  Daarom is het belangrijk om het dak zo te maken dat het niet zoveel warmte in de woning afgeeft. Dat is te bereiken door ervoor zorgen dat de dakbekleding wit van kleur is.  Hierdoor zal het aircogebruik in de zomer minder zijn. Door het gebruik van witte kwaliteitsdakbedekking of witte coating zullen de zonnestralen weerkaatst worden. Ook de warmte zal niet worden opgenomen, zoals dat bij zwarte bitumen wel het geval is. Door het gebruik van een wit dak, zal er veel op de energiekosten bespaard worden. Een wit dak zal al snel minimaal 5 graden temperatuurdaling veroorzaken. Wanneer er in steden bij veel woningen witte platte daken worden gebruikt, zal de opwarming in steden minder zijn. Omdat het aanbrengen van witte platte daken specialistisch werk is, moet u er nooit zelf aan beginnen. De zwarte randen bij witte bitumen mogen nooit te groot zijn. Toch moet het goed waterdicht worden aangelegd en bij een zware storm mag het niet van het dak afwaaien. Kijk vooral naar de mogelijkheden voor het aanbrengen van een wit plat dak op; www.dndakwerken.nl.

Het gebruik van witte coating

Nu men de voordelen van witte coating weet, wordt het vaak toegepast op bestaande platte daken.  Wanneer er gebruik is gemaakt van zwarte bitumen, die al veel jaren op het dak ligt, zal dat materiaal ook scheurtjes gaan vertonen. Daarom moet u spoedig besluiten om er een nieuwe dakbedekking op te laten leggen of er een coating op aan te brengen. Het gebruik van een witte coating is veel goedkoper, dan een geheel nieuwe dakbedekking. Een belangrijk voordeel van een coating is ook dat u het zelf kunt aanbrengen. Dat kan met een kwast of roller. De onderlaag moet goed worden schoongemaakt, voordat de witte coating wordt aangebracht. Wanneer de coating goed is aangebracht, kan het u weer lang beschermen tegen de weersinvloeden en de zonnestralen.

Het zal tijdens de zomermaanden heerlijk koel in huis blijven. Het is wel verstandig om het platte dak waarop u een witte coating op aangebracht heeft, om de 5 jaar te voorzien van een nieuwe coating. Omdat het aanbrengen eenvoudig is, kunt u dat beter doen, dan er een hele nieuwe dakbedekking op aan te brengen. De witte dakbedekking wordt vooral gebruikt in de nieuwbouw en bij renovatie. De witte coating wordt toegepast wanneer de bestaande dakbedekking nog niet aan vervanging toe is. Een wit plat dak verbetert niet alleen het binnenklimaat, maar zal vooral ook een besparing geven op de kosten van het energieverbruik.

https://www.dndakwerken.nl/diensten/witte-dakbedekking/