Pass 4 Sure
Image default
Gezondheid

Kokerzicht

U herinnerd zich misschien nog dat u door twee toiletpapier of reageerbuizen keek, net alsof u een verrekijker gebruikt. Dit vertroebelt gedeeltelijk het zicht. Mensen die last hebben van kokerzicht hebben hier echter blijvend last van.

 

Wat is kokerzicht?

Een persoon met kokerzicht ziet bij slecht of weinig licht moeilijker dan anderen, waardoor zijn of haar oriëntatievermogen minder wordt. Tunnelzicht valt te voorkomen in enkele gevallen door een jaarlijks uitgebreid oogonderzoek. Kokerzicht valt onder de verzamelnaam Retinits Pigmentosa.

 

Oorzaken kokerzicht

Het is mogelijk dat retinitis pigmentosa vaker in jouw familie voorkomt. De meeste mensen met RP worden nachtblind, ontwikkelen kokervisus en krijgen een verminderd gezichtsvermogen. Deze aandoening is namelijk erfelijk bepaald. Wanneer u de aandoening retinitis pigmentosa meedraagt wilt dit zeggen dat er pigmentophopingen ontstaan in uw netvlies. Bij retinitis pigmentosa sterven de lichtgevoelige cellen, de fotoreceptoren, in het netvlies langzaam af.

 

Ongeveer 4.000 mensen in Nederland hebben Retinitis Pigmentosa. Van deze groep heeft 800 tot 1.000 mensen het syndroom van Usher (RP in combinatie met gehoorverlies). Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor het krijgen van retinitis pigmentosa. De belangrijkste oorzaken ontstaan door hersenproblemen, alcoholconsumptie, oogziektes zoals een netvliesaandoening of door adrenalineproductie.

 

De kans om deze aandoening over te dragen aan kinderen is aanwezig, maar wel klein. Het is aan te raden om een erfelijkheidsonderzoek te doen bij uw oogarts en huisarts om dit uit te sluiten.

 

Behandeling bij kokerzien

Vooraf te bepalen hoe de behandelingen eruit gaan zien kan lastig zijn. De verschillende vormen lopen namelijk erg uiteen, om deze reden zijn er verschillende behandelingen. Zonder behandeling zal er altijd sprake zijn van een achteruitgang. Soms lijkt het alsof er niets veranderd maar de periodes van stilstand zijn ook achteruitgang.

 

Voorkomen beter dan genezen

Helaas is het niet mogelijk om deze oogaandoening te voorkomen. Als u erfelijk belast bent zult u er vroeg of laat mee te maken krijgen. Om er echter op tijd bij te zijn is het verstandig om geregeld een gezichtsveldonderzoek uit te voeren. Op die manier kunt u er snel bij zijn als de aandoening optreedt.

https://ushersyndroom.nl/kennisportaal/wat-is-ushersyndroom/zicht/