Pass 4 Sure
Image default
Banen en opleidingen

Is een cursus reachtruck verplicht?

Het heftruckcertificaat is niet verplicht, maar er wordt van werkgevers wel vereist dat ze kunnen aantonen dat hun personeel kundig is en zorgvuldig geïnstrueerd is in het werken met een heftruck of reachtruck. Zeker in het geval van een ongeluk moet een bedrijf de arbeidsinspectie en verzekeraars kunnen overtuigen dat de werknemer kundig was en op de hoogte was van de werking van de heftruck, de veiligheidsregels en wetten. Een snelle cursus reachtruck is dan zeker wel heel handig. Om deze reden eisen werkgevers in bijna alle gevallen dat de werknemer een cursus reachtruck  heeft gevolgd en in het bezit is van een geldig en recent heftruckcertificaat. De werkgever is immers eindverantwoordelijk voor voldoende opleidingsniveau van de werknemer.

Waar voldoet een goede cursus reachtruck aan?

Een goede cursus reachtruck geeft zowel aandacht aan de theorie (veiligheid en wetten) en aan de praktijk (bediening & besturing, onderhoud, bijzondere verrichtingen etc). Welke cursus reachtruck geschikt voor u is hangt onder meer af van de hoeveelheid ervaring die u al heeft en van hoeveel u gaat werken met de heftruck. Wij zijn de plek om een cursus reachtruck  te volgen en een vakkundig reachtruckcertificaat te halen

Waarom een cursus reachtruck?

Een cursus reachtruck volgen en een reachtruckcertificaat halen is geen overbodige luxe. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken met transportmiddelen, vaak met blijvend letsel, sommige met dodelijke afloop. Natuurlijk kan er niet vanuit worden gegaan dat wanneer bestuurders in het bezit zijn van een geldig diploma dat er nooit ongelukken zullen gebeuren, maar wanneer bestuurders in het bezit zijn van een certificaat wordt de kans aanzienlijk kleiner. Bovendien maakt de ARBO-wet een onderscheid tussen het besturen van de reachtruck en heftruck. Voor de reachtruck geldt ook een aantoonbare instructie, een cursus reachtruck  volgen en heftruckcertificaat geeft daarmee geen vrijbrief voor het werken met de reachtruck.