Pass 4 Sure
Image default
Woning en Tuin

Deurbeslag rechts of links?

Bij de aanschaf van deurbeslag is het belangrijk om te weten naar welke kant de klink wijst, zodat je het juiste deurbeslag op je deur plaatst. Als je voor de deur staat en de klink wijst naar rechts dan heb je een rechter deurklink nodig en wijst deze naar links dan heb je vanzelfsprekend een linker deurklink nodig.

Zo voorkom je dat je een rechter klink plaatst op een deur die je normaal gesproken met linkerhand open doet en dus linksdraaiend is.

Linksdraaiend en rechtsdraaiend

Het is van belang om te weten of rechts- of linkswijzend deurbeslag nodig hebt voor je deur. Er is een handige manier om hier achter te komen, namelijk door te kijken naar de scharnieren van je deur.

Als je deur dicht doet en de scharnieren zijn zichtbaar dan draait de deur naar je toe.

Als hetzichtbare scharnier aan de linkerkant zit dan heb je een linksdraaiende deur en zit het scharnier rechts dan heb je een rechtsdraaiende deur. Andere benamingen die eveneens worden gebruikt zijn rechtssluitend en linkssluitend of DIN links en DIN rechts. Zie ook even dit voor de verschillen tussen een links- en rechtsdraaiende deur.

Scharnieren

Scharnieren vormen ook een belangrijk onderdeel van het deurbeslag en deze zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Een scharnier heeft als functie dat de deur in het kozijn kan worden bevestigd en dat de deur gebruikt kan worden.

In de meeste gevallen heb je voor in huis een scharnier voor enkelwerkende deuren nodig, maar er zijn ook scharnieren verkrijgbaar voor dubbelwerkende deuren. Het is aan te raden om scharnieren in dezelfde stijl als de rest van je deurbeslag aan te schaffen voor een nog mooiere uitstraling.

https://www.deurklinken.com