Pass 4 Sure
Image default
Bedrijven

Alles over een VOG verklaring

Je hebt er vast wel al eens iets over gehoord, een VOG verklaring. Maar wat is het nou precies? En wanneer heb je een VOG verklaring nodig?

Wat is een VOG verklaring?

Een VOG verklaring wordt ook wel een Verklaring Omtrent Gedrag genoemd. Een VOG verklaring wordt afgegeven door Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Uit een VOG verklaring blijkt dat het justitiële verleden van een persoon geen bezwaar vormt voor de functie waarin deze persoon wil gaan werken. In bepaalde branches, zoals de kinderopvang, is een VOG verklaring zelfs verplicht.

Wanneer heb je een VOG verklaring nodig?

Een VOG verklaring kan nodig zijn bij het solliciteren naar een nieuwe functie, baan of stage. Ook als vrijwilliger of zzp’er kan het zijn dat je een VOG verklaring nodig hebt. Datzelfde geldt wanneer je een visum wil aanvragen. Ook met een strafblad is het mogelijk een VOG te krijgen. Bij de behandeling van jouw aanvraag wordt namelijk gekeken naar de functie waar de VOG voor nodig is en welke strafbare feiten je hebt gepleegd. Een snelheidsovertreding zal als baliemedewerker niet van belang zijn bij de aanvraag van jouw VOG verklaring.

VOG aanvragen

Het aanvragen van een VOG is niet moeilijk. De organisatie of werkgever waar je wil gaan werken zal aangeven hoe je de VOG moet aanvragen. Daarna kun je de aanvraag schriftelijk of digitaal indienen. Justis zal jouw aanvraag in behandeling nemen. Je krijgt binnen 1 tot 4 weken reactie op jouw aanvraag. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een VOG in veel gevallen geld kost. Het schriftelijk aanvragen van een VOG is duurder dan een digitale aanvraag. Wanneer je vrijwilliger bent kun je in veel gevallen gratis een VOG aanvragen. Bespreek dit even met de organisatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen.

https://www.vognodig.nl/vog-aanvragen