Pass 4 Sure
Image default
Bedrijven

Zo word jij een professionele wijndrinker!

Op een heerlijke zomerdag of na een lange werkdag dan heb je vaak behoefte aan een alcoholisch drankje. Wijn wordt hierbij vaak gekozen, omdat er zoveel verschillende soorten zijn voor vele momenten. Drink je altijd dezelfde soort wijn en neem je de eerste beste wijnglazen die je kunt vinden, dan is dat ook niet erg. Wil je echter meer leren over wijn en proeven waarom de ene wijn de andere niet is? In dit artikel benoemen we een aantal tips waarmee jij een professionelere wijndrinker wordt.

Glas vasthouden

Als je om je heen kijkt dan moet je er maar eens op letten: Iedereen pakt een wijnglas op een andere manier vast. Onze tip hierbij is om het wijnglas onderaan bij de steel vast te nemen of bij de voet. Het is zeer af te raden om het glas vast te pakken bij de kelk, omdat hierdoor de wijn in de wijnglazen opwarmt. Dit heeft invloed op de smaak van de wijn en dat wil je uiteraard voorkomen. Ook dien je ervoor te zorgen dat de afstand tussen het glas en je pols groot is, zodat bijvoorbeeld je parfum niet de geur van de wijn overheerst.

Kijken

Misschien dacht je dat er drie kleuren zijn betreft wijn: wit, rood en rosé, maar dat zit toch iets anders in elkaar. De kleur zegt namelijk meer dan alleen de kleur druif die gebruikt is. Het zegt namelijk ook iets over druivensoorten en over de leeftijd van wijnen. Kijk maar eens goed in de wijnglazen en kijk dan met namelijk goed naar de rode wijnen. Een jonge rode wijn heeft bijvoorbeeld vaak een heldere kleur in vergelijking met een gerijpte wijn. Hoe langer de wijn gerijpt heeft des te donkerder deze worden. Dit zie je vooral goed als je het glas tegen een witte achtergrond houdt.

Ruiken

Dit zie je misschien regelmatig in films voorbij komen, maar het heeft wel degelijk een functie: walsen van de wijn. Wanneer je dit doet dan komen de aroma’s vrij, waardoor je beter ruikt welke druiven gebruikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan de geur van bloemen, fruit of kruiden die je vaak kan ruiken in wijnglazen.

Proeven

Bij het proeven van de wijn is het belangrijk dat je de wijn subtiel slurpt en probeert vast te stellen wat je proeft. Slik de wijn niet meteen door, maar laat de wijn even rondgaan door je mond zodat al je smaakpapillen zich kunnen focussen op de wijn. Is de wijn bijvoorbeeld zoet, bitter of zout? Door veel te oefenen kun je de smaken van druiven herkennen en wordt je een echte wijnexpert.

https://www.wineandbarrels.nl/shop/114-wijnglazen/