Pass 4 Sure
Image default
Rechten

Wat kost een echtscheiding?

Helaas is het zo dat een echtscheiding nou eenmaal geld kost. De kosten die gemaakt dienen te worden hebben betrekking op de scheidingsadvocaat of mediator en ook voor de uitspraak van de rechter worden griffiekosten berekend. Mensen die weinig vermogen of inkomsten hebben, kunnen gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand, wellicht beter bekend als toevoeging. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand? Bij de Raad van Rechtsbijstand kan je hier meer informatie over vinden. Let wel aan een toevoeging  zijn scherpe voorwaarden verbonden. Je mediator of echtscheidingsadvocaat kan je hier ook meer over vertellen. Houd ook rekening mee met de eigen bijdrage die betaald dient te worden. Een echtscheiding is dus nooit gratis.

Echtscheidingsadvocaten zijn duur, maar onmisbaar

Vaak het grootste deel van de kosten die gemaakt worden bij een echtscheiding zijn de advocaat kosten. Gemiddeld ligt het uurtarief van een advocaat zo tussen de € 150,- en  € 200,- per uur. Hoe meer de advocaat je helpt bij de scheiding hoe duurder de echtscheidingsprocedure zal zijn. Toch is het uitermate belangrijk dat je een gespecialiseerde scheidingsadvocaat in de arm neemt. Nu een forse investering, maar de financiële gevolgen kunnen vele malen groter zijn als de echtscheiding er doorheen gejaagd wordt en er niet goed of geen rekening is gehouden met bijvoorbeeld de verdeling van boedel, pensioenvraagstukken en bijvoorbeeld de eigen onderneming.

De kosten van de echtscheidingsadvocaat kunnen gedrukt worden door zelf al zaken met je partner overeen te komen en vast te leggen. Als je 5 minuten zoekt op Google vind je al snel verschillende voorbeelddocumenten van een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan. Door afspraken gezamenlijk vast te leggen in deze documenten, kan dit aanzienlijk schelen in de advocaat kosten. De scheidingsadvocaat hoeft dan alleen alles te controleren in plaats van deze van begin tot eind op te stellen.

Houd rekening met kosten van de rechtbank

Naast de kosten voor een echtscheidingsadvocaat, dien je ook rekening te houden met kosten voor het laten bekrachtigen van de echtscheiding door de rechter. Gemiddeld genomen liggen deze kosten (griffiekosten) rond de € 200,-.

Vraag de scheidingsadvocaat naar een schatting

Heb je een geschikte scheidingsadvocaat gevonden? In de meeste gevallen bieden echtscheidingsadvocaten een gratis kennismaking aan. Tijdens dit kosteloze gesprek leg je je zaak voor. De advocaat zal je informeren over de te nemen stappen en waar je tijdens de echtscheidingsprocedure rekening mee moet houden. Vergeet dan ook vooral de scheidingsadvocaat te vragen naar een inschatting van de kosten. Zo weet je ongeveer waar je aan toe bent en kom je later niet voor verrassingen te staan.