Pass 4 Sure
Image default
Bedrijven

Het financieel management van CFO moet uitmuntend zijn

Geschikte interim-CFO’s kunnen snel relaties opbouwen, activiteiten stabiliseren en het momentum van een bedrijf ondersteunen. Tijdens een onvoorspelbare periode van economisch herstel kunnen bedrijven het zich niet veroorloven om een lege stoel te hebben in een van hun belangrijkste leidinggevende posities. Leegstand in leiderschap is vooral gevaarlijk als het gaat om de positie van CFO.

CFO’s zijn de ultieme nutsspelers in een organisatie – ze zijn aanvoerders van detailgerichtheid. Het financieel management van een CFO moet kloppen en hij of zij moet naadloos samenwerken met alle delen van het bedrijf om (financiële) informatie te verzamelen en te verspreiden. Tegelijkertijd moeten ze een strategische denkpartner zijn met de CEO. Als deze stoel leeg is, kan dit de beste onderneming doen vastlopen.

Komt tijd komt raad

Interim CFO’s houden een bedrijf in veilige handen. Ze zorgen voor stabiliteit door kritieke financiële rapportering en business intelligence aan te bieden en belangrijke projecten vooruit te helpen. Interim CFO’s stellen proactieve bedrijven in staat om de vaart erin te houden. Ze kunnen ook, en dat is misschien nog wel het belangrijkste, de tijd nemen om de juiste volgende fulltime financieel directeur te vinden (in plaats van in allerijl iemand aan te nemen die op een bepaald moment beschikbaar is).

Het financieel management van CFO is van enorme toegevoegde waarde. Maar een goede financiële CFO is moeilijk te vinden en nog moeilijker te beoordelen. Een paar dingen die je hierbij kunnen helpen, hieronder benoemd.

Gelijksoortige situaties

Als je een investeringsmaatschappij hebt en op korte termijn een financieel hoofd moet aantrekken, zoek dan iemand die eerder voor een investeringsmaatschappij heeft gewerkt. Hetzelfde geldt voor een beursgenoteerd bedrijf of een bedrijf dat door durfkapitaal wordt gesteund. Deze bedrijven hebben unieke nuances, tempo en strengheid.

Succes in het verleden

De interim CFO moet een track record van successen hebben. De CFO moet over het algemeen een lange staat van dienst hebben bij meerdere bedrijven. Pas op voor kandidaten die om het jaar of om de twee jaar van job veranderen, tenzij hun rollen seizoensgebonden of projectmatig waren. Wees voorzichtig met kandidaten die consequent beweren dat ze slachtoffer van de omstandigheden waren en dat het altijd de schuld van iemand anders was.

Ervaring in de sector

Het is veel gemakkelijker om aan het financiële roer te staan van een voedselproductiebedrijf als je dat al eerder hebt gedaan. Hetzelfde kan worden gezegd van software, gezondheidszorg, of welke industrie dan ook. Elke sector heeft zijn eigen jargon en branchespecifieke praktijken. Hoewel veel CFO-vaardigheden overdraagbaar zijn, is succes waarschijnlijker met gelijksoortige industriespecifieke ervaring.

Bedrijfsgrootte

Evenzo moet de interim CFO ervaring hebben met het werken voor een bedrijf van vergelijkbare grootte en schaal. De bedrijfsprocessen en organisatiestructuur van een bedrijf met 50 werknemers zijn fundamenteel verschillend van die van een bedrijf met 5.000 werknemers. Wanneer zaken snel moeten gaan of in een korte periode gestabiliseerd moeten worden, is grootte wel degelijk van belang. 

Het verhaal achter de cijfers

Het is niet genoeg om de cijfers te begrijpen (omzet, inkomsten, overhead) – je hebt iemand nodig die begrijpt wat de cijfers betekenen. Als CFO’s zich verdiepen in het verhaal achter de cijfers, kunnen ze natuurlijk de juiste vragen stellen – hoe verhouden de cijfers zich tot de gemiddelden in de sector? Hoe en waarom veranderen ze in de loop der tijd? CFO’s moeten de werkethiek en de nieuwsgierigheid hebben om de implicaties van de cijfers te begrijpen in plaats van ze alleen maar te rapporteren.

Emotionele intelligentie

Het werk van de CFO is een uitdaging, vooral als hij of zij binnenspringt voor een episodische behoefte en slechts een paar maanden heeft om de taken uit te voeren. Voor de beste resultaten zoek je een professional met een hoog IQ en een hoog EQ (emotionele intelligentie). Waarom? De interim CFO moet snel de gunst van anderen in de organisatie winnen om informatie te verzamelen en een verhaal rond de cijfers op te bouwen (zoals hierboven vermeld). Mensen zijn minder bereid om een onpersoonlijke, onsympathieke leider bij te staan.