Pass 4 Sure
Image default
Winkelen

Online winkelen meer dan ooit in trek

In februari 2021 is de omzet van online winkels met 104% gestegen ten opzichte van februari 2020. Uit cijfers van CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt zelfs dat winkels die online verkopen en daarnaast een fysieke winkel hebben, de online omzet zelfs tot een ongelofelijke 162% is gestegen. De cijfers zijn natuurlijk gedreven door de corona maatregelen die vooral fysieke winkels hard hebben getroffen. Winkels zonder een online verkoopkanaal zijn dan ook ongekend hard geraakt sinds de corona uitbraak. Voornamelijk kledingwinkels en overige non-food sectoren zijn hiervan de dupe geworden. In de non-foodsector moesten ondernemers creatief zijn om nog omzet te draaien. Click en collect is één van de toepassingen die veel ondernemers hebben doorgevoerd om zo toch nog redelijke omzet te behalen. Grote online ondernemingen zoals Bol.com, Amazon en Coolblue plukten de vruchten van de gesloten winkels, aangezien deze grote online platformen al volledig online actief waren. Ook PostNL heeft het afgelopen jaar fors meer inkomsten gegenereerd doordat er online veel meer besteld werd en dus bezorgd moest worden.

Records in supermarkten

Dat supermarkten, zoals Albert Heijn en Jumbo, wel een omzetstijging realiseerde is niet verwonderlijk gezien de lockdown regels. Nu uiteten niet meer mogelijk is en je de sociale contacten moest beperken, moesten wij Nederlanders en vlogen logischerwijs de producten uit de supermarkten. Over de gehele markt is de levensmiddelensector met 8,7% gestegen ten opzichte van een jaar ervoor. Deze cijfers hebben de supermarkten dan ook geen windeieren gelegd.

Online winkelen erg populair

Nu fysiek winkelen niet meer mogelijk was, is online winkelen nog populairder geworden. In de zomer van 2020 werd er veel in de tuin gewerkt, waardoor de online vraag naar gereedschap, zwembaden, planten en schuttingen naar grote hoogtes werd gestuwd. Ook werd er het afgelopen jaar een stuk meer thuis geklust. De online winkels van Gamma, Hornbach en Karwei hebben dit gemerkt met een explosieve stijging in verkopen. Logischerwijs zijn ook de online verkopen hierdoor extreem gestegen. Overige sectoren waar online winkelen fors gestegen is, zijn de winkels met kantoorartikelen, erotische winkels, cadeaushops, doe het zelf winkels en gaming stores.