Pass 4 Sure
Image default
Zakelijk

Je VOG verklaring

Wanneer je gaat werken dan kan een werkgever je voordat je in dienst bent vragen om een VOG. Bij veel organisaties is een VOG laten zien niet verplicht, maar in sommige branches is het wel verplicht. Denk aan het onderwijs en taxichauffeurs. Hier moet je altijd een VOG verklaring laten zien, omdat je in dit beroep met mensen bezig bent. Een VOG verklaring kan digitaal via de werkgever of organisatie worden aangevraagd. Het kan ook schriftelijk via de gemeente of digitaal via Justis. Die laatste kan handig zijn wanneer je niet staat ingeschreven bij de gemeente. De kosten moet je meestal zelf betalen. Sommige werkgevers kiezen ervoor om de kosten later aan je uit te betalen en vergoeden ze dus zo. Ben je vrijwilliger? Dan krijg je soms zelfs een gratis VOG verklaring.

Strafblad

Wanneer je strafbare dingen hebt gedaan dan krijg je geen VOG, vooral als deze een belemmering vormen voor de functie of de baan die je wilt. Het kan dus zomaar zo zijn dat je bij de ene functie geen VOG krijgt, maar bij de andere functie wel. Er wordt gekeken naar je strafblad en of dit strafblad invloed heeft op je functie. Heb je dus een strafblad, maar heeft dit niks te maken met de functie die je wil bekleden? Grote kans dat je gewoon een VOG krijgt. Als je een aanzoek doet voor een VOG dan zoekt Justus in het systeem op of je tijdens de terugkijktermijn strafbare dingen hebt gedaan.

 

Terugkijktermijn

De terugkijktermijn is meestal over de afgelopen vier jaar. Ben je nog geen 23 jaar? Dan geldt dat er gekeken wordt naar een periode van de afgelopen twee jaar. Let op, want de terugkijktermijn heeft een aantal uitzonderingen. Er wordt langer teruggekeken wanneer je gestraft bent voor een zedendelict, in de gevangenis zat in de vier jaar voor de aanvraag van de VOG of wanneer je een speciaal beroep hebt zoals taxichauffeur of advocaat. Zijn er binnen de terugkijktermijn belangrijke gegevens gevonden? Dan wordt er ook naar het strafblad gekken van voor de terugkijktermijn. Vervolgens wordt er bepaald of je de VOG wel of niet krijgt.

https://aanvraag-zzpvog.nl/