Pass 4 Sure
Image default
Winkelen

Een hoeslaken, voor bescherming, ventilatie en vochtregulatie

Een hoeslaken om je matras heeft verscheidene functies. Een hoeslaken lijkt in eerste instantie een mogelijkheid om een mooi kleurtje aan je matras te geven, maar het is ook nuttig om een aantal andere redenen. Hoeslakens worden eigenlijk op alle bedden wel gebruikt en daar zijn goede redenen voor. Want deze zorgen voor bescherming, door ventilatie en voor vochtregulatie van het oppervlak waarop je ligt. En dat helpt jou weer comfortabel en goed te slapen, je lichaam op te laden en elke ochtend fris je bed uit te stappen.

 

Een hoeslaken als bescherming voor je matras

De belangrijkste functie van hoeslakens is om je matras te beschermen. Door hier een hoeslaken omheen te plaatsen gaat deze langer mee. Het soort laken dat je aanschaft is enigszins afhankelijk van het soort matras dat je hebt. Zo zijn er lakens met een split als je een verstelbaar bed hebt en zijn er matrastoppers voor bescherming en nog meer comfort. Katoen is verreweg het meest gangbare materiaal voor hoeslakens.

 

Extra bescherming met een molton

Ook al biedt een hoeslaken al goede bescherming, als je hier een molton onder plaatst, dan is deze bescherming optimaal. Met dit onderlaken bescherm je je matras van vocht, van vuil en van vlekken. Er zijn ook waterdichte molton hoeslakens die beschermen tegen urineverlies. Dat kan bij kinderen die net de luiers uit zijn bijzonder goed uitkomen. Als je zo lang mogelijk met je matras wilt doen en hier vele jaren plezier van wilt hebben, dan is een molton een uitstekende extra optie voor onder je laken.

 

Ventilatie en vochtregulatie

Katoen is niet voor niets het meest gangbare materiaal voor hoeslakens. Dat komt doordat het vocht reguleert en ventileert. Tijdens het slapen raak je veel vocht kwijt, voornamelijk door te ademen en te transpireren. Dat vocht moet goed kunnen worden afgevoerd, anders voel je je ’s nachts klam. Katoen is een materiaal dat dit vocht absorbeert en helpt verdampen. Flanel is een geruwde vorm van katoen. Katoen heeft ook als grote voordeel dat het koel houdt en dus overmatige transpiratie tegengaat. Andere materialen voor hoeslakens zijn zijde, badstof en double jersey. De keuze is uiteindelijk aan jou, maar voor goede ventilatie en vochtregulatie is katoen ideaal.

 

Een hoeslaken en matrasbeschermer in één

Als laatste zijn er ook de tencel hoeslakens. Dit is een katoenen laken met aan de binnenkant een laag van polyurethaan. Polyurethaan is waterafstotend, maar tegelijkertijd ademend. Je beschermt je matras dus optimaal terwijl je het niet te warm of zweterig zal krijgen. Polyurethaan zorgt ervoor dat je in de zomer lekker koel kunt slapen en in de winter lekker warm. Deze twee-in-één oplossing is bijzonder handig en biedt dus optimaal bescherming.

 

Vraag een specialist om hulp

Er is veel wat je moet weten als je een nieuw hoeslaken gaat kopen. Stap daarom naar een goede specialist en laat je uitgebreid voorlichten over de mogelijkheden in jouw situatie. Je kunt vast met een perfect hoeslaken weer thuis.