Pass 4 Sure
Image default
Bedrijven

Wat als alleenwerker wel en niet te doen

Om u werk veilig te houden als alleenwerker hebben we een reeks snelle en eenvoudige tips bedacht over wat u wel en niet moet doen als u alleen werkt.

Wel doen

Laat de mensen weten waar je bent

Zorg ervoor dat ten minste één ander persoon zich ervan bewust is dat je alleen werkt, waar je dit doet en hoe lang, voor het geval er iets misgaat en je hulp nodig hebt.

Doe je eigen mini-risicobeoordeling

Voordat u begint, identificeert u eventuele veiligheidsproblemen en informeert u iemand als u iets ontdekt dat mogelijk onveilig is.

Volg relevante veiligheidstrainingen en -richtlijnen

Het is gemakkelijk om gezondheids- en veiligheidsadviezen te vergeten of te negeren, vooral als u een taak uitvoert die u al vele malen eerder hebt gedaan, maar het is belangrijk om uw training te allen tijde te onthouden en de juiste veiligheidsrichtlijnen te volgen.

Draag een persoonlijk alarm

Als u in een moeilijke situatie terechtkomt kan een persoonlijk alarm een redder in nood zijn, deze bieden u een snelle en eenvoudige manier om hulp te krijgen als dat nodig is. Sommige alleenwerker oplossingen zoals die van Secure2Go kunnen zelfs automatisch activeren bij een val en uw locatie naar uw collega’s of de hulpdiensten sturen.

Niet doen

Ga er niet van uit dat je nooit iets zal overkomen…

Als het op veiligheid aankomt, is zelfgenoegzaamheid je ergste vijand. Alleenwerkers moeten de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen veiligheid. Wees voorbereid en alert, zorg ervoor dat u op de hoogte bent van eventuele gevaren en vermijd dat u zich op het gebied van veiligheid in bochten wringt. Vaak zijn het degenen die denken dat ze niet gevaar lopen die de meeste problemen ondervinden.

Probeer niets te doen wat niet veilig alleen kan worden gedaan.

Als het niet veilig is voor één persoon om een taak alleen uit te voeren, zoek dan iemand die je kan helpen. Probeer jezelf niet te overbelasten, want dat kan de kans op ongelukken vergroten.

Neem geen onnodige risico’s

Alleen werken maakt je kwetsbaarder als er iets mis zou gaan, daarom moet je nog waakzamer en bewuster zijn van je veiligheid dan gewoonlijk en alles vermijden wat je in de weg zou kunnen staan.

Wees niet bang om je instinct te volgen.

Doe niets waar je je ongemakkelijk bij voelt. Dit kan van alles zijn, van het bedienen van machines tot het betreden van het terrein van een klant waar je je bedreigd voelt. De gouden regel is – wees veilig, krijg geen spijt.

Gerelateerde artikelen

Thuiskantoren eenvoudig in de tuin

Zo werk je sneller met je computer!

Koop nu eenvoudig een kantoor unit