Pass 4 Sure
Image default
Zakelijk

Onkruid of geneesmiddel?

 

 

Vroeger dronken onze grootouders een bepaalde thee als ze last hadden van maagzuur, buikpijn of een andere kwaal. Daarna volgde een hele periode waar mensen overstapte naar farmaceutische middelen zoals paracetamol om de pijn weg te nemen.

Gelukkig beginnen steeds meer mensen bewuster te leven, daardoor stappen steeds meer mensen weer terug op het gebruik van de medicijnen die de natuur ons aanbied.

Gemakkelijk je eigen geneesmiddelen foerageren

Bij sommige planten kan je veel onderzoek vinden naar de geneeskundige werking van de plant of kruid. Bij andere is er wat minder onderzoek gedaan.

Planten zoals paardenbloem en brandnetel (en nog veel meer planten!) zijn erg gezond en waarschijnlijk in jouw eigen achtertuin te vinden. Als ze niet in je eigen achtertuin staan kan je ze wildplukken of foerageren.

Weet wat je plukt

Als je gaat wildplukken moet je wel zeker weten dat je de goede plant plukt! Sommige planten zijn giftig en lijken toch op de eetbare planten, daarom is het verstandig om een wildpluk gids of boek mee te nemen bij je excursies. Zo weet je altijd dat het niet giftig is. En onthoud: Bij twijfel, niet eten!

Als je gaat wildplukken is het ook een regel dat je geen spoor achterlaat! Pluk alleen wat je gaat gebruiken, nooit meer dan 5% van de plant, zodat je genoeg voedsel achter laat voor de eventuele dieren.

Het is in Nederland ook illegaal om planten te plukken, vraag als je op iemand terrein zit voor toestemming voordat jij je salade plukt en in natuurgebieden is het altijd verboden.

Smaak en fleur

Naast geneeskundige krachten hebben deze planten vaak ook een heerlijke smaak en kunnen ze een gerecht zeker opfleuren! Doe bijvoorbeeld een paar van die witte bolletjes van de dovenetel in je salade, deze zijn namelijk heerlijk zoet en zien er super leuk uit! Omdat dovenetel zo zoet is wordt deze ook wel suikernetel genoemd.

 

https://doepserleven.nl/foerageren-wildpluk-tips/